Banen weer open, maar speel s.v.p. met beleid!

27 maart 2024

Wat heerlijk dat we weer buiten mogen spelen. Als het weer nu ook iets beter wordt is het straks helemaal fijn!

De voorjaarsbeurt van de banen is door Wijnbergen uitgevoerd en dat levert altijd wat vragen van leden op. Hieronder willen we de belangrijkste hiervan even addresseren.

Uiteraard wil iedereen dat het vanaf dag 1 de kwaliteit heeft van, ik noem maar iets, het centre court van Roland Garros. Helaas is dit het niet en zal dit ook nooit zo vroeg in het seizoen direct mogelijk zijn. Gravel is een natuurprodukt en dat maakt dat het uitdagend om meteen het gewenste resultaat te bereiken. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. De wind, regen, en temperatuur van de afgelopen maanden bepalen voor een belangrijk deel hoe de baan uit de voorjaarsbeurt komt. Het extreme weer van de afgelopen periode (met name extreem in regen) leidt tot een andere start dan vorig jaar (toen er meer vorst was).

Op basis van de leerpunten van 2023 (oa. baan 5-7 betere waterdoorlatendheid) is de voorjaarbeurt gedaan met minder walsing en afwerking met een rubberen mat. De verwachting is dan ook dat dit straks zijn vruchten afwerpt (betere waterdoorlatendheid op alle banen). Vanmorgen (ochtend van 27 maart) zijn vervolgens ook nog onderstaande activiteiten uitgevoerd:

 1. gravel bijstrooien baselinen,
 2. borstelen baselinen,
 3. walsen baselinen,
 4. borstelen met sleepnet al het gravel,
 5. beregening een ronde laten gaan

Kortom, we doen er alles aan om de banen snel op de gewenste kwaliteit te krijgen! Wat vragen we van leden? (zie ook: Gravel banen in topconditie, hoe dan?)

 1. Begrip! Onze keuze voor gravel is bewust, het opstarten vraagt tijd
 2. Geduld! Een gravelbaan heeft tijd (weken) nodig voor de banen om harder te worden
 3. Discipline! Help de club en elkaar door onderstaande bijdrage te leveren:
  • Breed (de hele baan van hek tot hek) te slepen, niet alleen tussen de lijnen
  • De komende periode met voorzichtigheid de baan betreden (vermijdt slidings!)
  • Eventuele gaten opvullen met gravel uit de randen van de baan (en aanstampen)
  • Alle takken en overige objecten van de baan verwijderen
  • En, niet zomaar sponzen. Dit levert kuilen op en je verwijdert daarmee het grove gravel, dat juist zo hard nodig is voor een goede waterdoorlaatbaarheid. Onze richtlijn voor leden voor komend seizoen is dat er in principe niet en alleen bij hoge uitzondering gesponst mag worden tijdens toernooien en competitiewedstrijden. Overleg altijd eerst met je teamcaptain, de toernooiorganisatie of iemand van het bestuur. Het uitgangspunt is: tijdens regen niet de baan op.

En straks in de zomer: de baan vaak sproeien, het beste is dat deze structureel beetje vochtig is en dus donker van kleur.

Wij zijn Rob van Hengel en zijn team zeer erkentelijk voor de inspanningen om de banen in tiptop conditie te krijgen. Laten we hen de ruimte geven om dit te bereiken en ook als leden hierin onze rol pakken.  

Alvast dank voor jullie hulp en begrip!   

Bestuur Manger Cats 

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 343 513 175

Adres

J. Manger Catslaan 2
3971 AL Driebergen

KVK-nummer

40476737