Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme kan herstellen. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Het toepassen van een AED vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand. AED werkt automatisch en kan in een noodsituatie ook door niet-getrainde personen gebruikt worden. AED's worden daarom als eerste hulpmiddel geplaatst op openbare plaatsen. Bij een reanimatie moet men steeds hartmassage en mond-op-mondbeademingen toepassen. Het aanleggen van een AED werkt er aanvullend op. 

AED: daar red je levens mee. Interview met levensredder Maurice Albrecht.

Vrijdag, 25 mei 2018: de één na laatste competitiedag van de 50+ gemengd. Er wordt op baan 3 tussen twee games van speelhelft gewisseld. Maurice speelt op baan 2, als op baan 3 Lucy roept dat tegenstander Perry onwel is geworden. Maurice bedenkt zich geen moment en schiet te hulp.

En toen, Maurice?
Maurice: “Ik constateerde dat Perry buiten bewustzijn was en dat hij niet ademde. Dan is snelheid geboden. Ik heb Dirk meteen 1-1-2 laten bellen en iemand anders opdracht gegeven de AED uit de gang bij de kleedkamers te halen.”

Maurice begon direct met reanimeren en mond-op-mond beademing. Zo gauw de AED er was, hebben ze Perry’s shirt kapot gescheurd en de pads aangebracht.

Is dat een ingewikkeld apparaat?
Maurice: “Het apparaat neemt onmiddellijk alles over en checkt alle vitale functies. Op een gegeven moment geeft het apparaat aan 'patiënt los' en dan krijgt de patiënt een schok toegediend. Toen was er weer een hartslag, maar Perry was nog niet bij bewustzijn, dus zijn we doorgegaan met reanimeren”. 

Inmiddels waren er twee artsen van De Bosrand toegesneld, maar die zagen dat alles onder controle was, dankzij het kordate optreden van Maurice. Ook de brandweer en de ambulance waren inmiddels ter plaatse. Dat de AED binnen 4 minuten ter plekke was is Perry’s redding geweest. Anders had hij zeker hersenschade opgelopen. Zijn dankbare vrouw belde later op dat Maurice daadwerkelijk door zijn snelle en kalme handelen het leven van haar man had gered!

Hoe komt het dat je zo kordaat kon optreden, Maurice?
“Omdat ik de reanimatiecursus heb gevolgd en – en dat is cruciaal - dat ik het bijhoud: ik lees maandelijks de instructies door en concentreer me op de plaatjes, zodat het een automatisme wordt hoe te handelen in een situatie als deze. Daardoor kon ik kalm blijven, de situatie overzien en taken verdelen, zonder dat er paniek uitbrak. En ik kan je zeggen: het geeft een goed gevoel te weten dat ik hiermee een leven heb kunnen redden. Ik raad dan ook iedereen aan de cursus te volgen en bij te houden!”

Prikbord

Kattebelletjes gemist? Kijk hier.
 
Jaarkalender 2019
 
We hebben plek voor nieuwe leden!

Heb je interesse, vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die Manger Cats je kan bieden? Stuur een mail naar Bas Stroeken: voorzitter@mangercats.nlOf schrijf je direct in: aanmeldingsformulier

Parkeren

Parkeren kan van vrijdagavond 19.00 tot zondagnacht 00.00 uur op de parkeerplaats van de Bosrand. Deze parkeerplaats is rechts naast Manger Cats aan de Arnhemse Bovenweg gelegen. S.v.p. niet parkeren voor de huizen van de Manger Catslaan. Bedankt.